31.3.24

Socratisch gesprek. Vanaf 12 april 2024 (Volksuniversiteit, Amsterdam)

Socrates' manier van onderwijzen is beroemd in de filoso­fie. Hij probeerde iemand tot inzicht te voeren door een gesprek: vragen stellen, voorbeelden verzinnen, ervaringen analyseren enz. Zijn uitgangspunt was dat je inzicht niet verwerft door het voorgeschoteld te krijgen, maar door zelf na te denken. Op dit uitgangspunt is een methode van filosofie-onderricht gebaseerd die `Socratisch gesprek’ heet: een oefening in zelf denken door middel van een groepsgesprek waarin vanuit concrete ervaringen langs de weg van abstractie gezocht wordt naar algemene inzichten. 

Het thema dat tijdens deze cursus centraal staat is: Geluk.

 

Het gesprek kent enkele regels: teksten mogen geen rol spelen; specifieke kennis is niet vereist; wél vereist zijn actieve deelname (wie twijfelt alle zittingen bij te kunnen wonen, kan beter niet inschrijven) en een flinke dosis volharding en geduld, want het pad gaat niet over rozen.

 

Neem deel aan het Socratisch gesprek in zijn klassieke vorm, waarin we de tijd nemen om het onderwerp langzaam en zorgvuldig denkend te onderzoeken!


Gespreksleider: drs Dries Boele 

Plaats: Volksuniversiteit, Batjanzaal, Batjanstraat 68, Amsterdam

Tijd: twee vrijdagavonden en twee zaterdagochtenden: vrijdag 12 en 19 april, van 19 tot 21.30 uur, + zaterdag 13 april (10 – 16 uur) en 20 april (10 – 12.30 uur)

Kosten: € 245,-


Inschrijven kan op:

https://www.volksuniversiteitamsterdam.nl/cultuur-maatschappij/filosofie/cursus-socratisch-gesprek

Mail: secretariaat@vua-ams.nl

Of bellen, tel: 020-6261626


No comments:

Post a Comment

Zomerweek: 29 juli – 2 augustus 2024. FILOSOFIE & RELIGIE: EEN ONGEMAKKELIJKE VERHOUDING (ISVW, Leusden)

Velen dachten dat religie op haar retour was, maar dat blijkt niet het geval. Wat heeft dat te betekenen? Wat spreekt aan in religie? En val...