17.4.24

21 april 2024: Filo-café/ Gandhi & geweldloos verzet

FILOSOFISCH CAFÉ AMSTERDAM

.

Zo 21 april: Filosofisch café/ Gandhi & geweldloos verzet

 

De bijeenkomst bestaat uit twee delen: 1) gezamenlijk onderzoek naar een onderwerp dat door de aanwezigen wordt gekozen; 2) een ander deel van de middag besteden we aandacht aan een filosoof en/of een tekst. 

Ditmaal Mahatma Gandhi (1869 – 1948), met de vraag of zijn filosofie én praktijk van geweldloos verzet een antwoord kan zijn op hedendaagse conflicten. Hij leidde de onafhankelijkheidsstrijd van India tegen Britse overheersing. Gandhi deed dit volgens het principe van ‘satyagraha’ (‘trouw aan de waarheid’). Wat bedoelde hij daarmee?

Veel conflicten worden uitgevochten met geweld en bloedvergieten. Kan het ook anders? En waarom (niet)? Is geweldloos verzet nog een optie in een tijd waarin pacifisme niet meer aan de orde lijkt te zijn?

(Aan de hand van tekst; kopieën ervan zal ik meenemen.)

Organisatie en gespreksleiding: drs Dries Boele

Aanvang: 15.00 – 17.00 uur 

Toegang: gratis

Locatie: LAB 111, Arie Biemondstraat 111, Amsterdam. (WG-terrein, tussen Overtoom en Kinkerstraat) 

(Met dank aan LAB111! Je kunt er ook lekker eten en borrelen, en naar de film: https://www.lab111.nl )

.

Het filosofisch café is één keer per maand. We doen gezamenlijk onderzoek naar een onderwerp dat ons aangaat. Het is geen socratisch gesprek, maar we zullen wel elementen gebruiken die ook Socrates al inzette: opvattingen onderzoeken, verwarring ophelderen, uitgangspunten bevragen, het liefst aan de hand van concrete voorbeelden.Geen voorkennis vereist. Iedereen is welkom!

.

Nieuwsbrief

Mocht je informatie willen ontvangen over het filo-café, leesgroepen, cursussen en andere filosofische activiteiten, stuur een mailtje naar: driesboele@wxs.nl o.v.v. `nieuwsbrief filosofische activiteiten'. Dan zet ik je op een mailinglijst.

.

No comments:

Post a Comment

Zomerweek: 29 juli – 2 augustus 2024. FILOSOFIE & RELIGIE: EEN ONGEMAKKELIJKE VERHOUDING (ISVW, Leusden)

Velen dachten dat religie op haar retour was, maar dat blijkt niet het geval. Wat heeft dat te betekenen? Wat spreekt aan in religie? En val...